معرفی کنترل کیفیت آماری
کنترل کیفیت آماری، استفاده از تکنیکهای آماری در همه مراحل تولید، مونتاژ و خدمات است، تا بدین طریق بتوانیم محصولی با کیفیت و مطابق با مشخصات مطلوب و مورد نظر مصرفکنندگان تولید کرده و باعث جلب رضایت مشتری شویم.
کیفیت چیزی فراتر از مهارتها، ابزار، فرآیند و شرایط تولیدی است. باید توجه داشت اگر در حین تولید به فرآیند تولید توجه نشود و بازرسی بر روی آن اعمال نشود، امکان ایجاد بسیاری از ضایعات و دوباره کاریها را داریم و محصولی خارج از شرایط کنترلی تولید شده و در نهایت باعث نارضایتی مشتری میشود.
در دنیای امروز که رقابت میان تولیدکنندگان بسیار زیاد است، تولید یک محصول خوب و با کیفیت و مورد نظر مشتری میتواند باعث حضور شفافتر تولید کننده در بازار شود. البته باید مسأله هزینهها را نیز در نظر گرفت، اگر تولید در شرایط تحت کنترل انجام شود و فرآیند تحت کنترل باشد، ضایعات و دوباره کاریها کمتر شده و از آن طرف میتوان محصولات را با قیمت مناسبتر و کمتر عرضه نمود.
رقابت در بازار جهانی امکان انتخاب به مصرفکنندگان را میدهد و مصرفکنندگان نیز بالطبع محصولی را انتخاب میکنند که کیفیت بهتری داشته باشد، شاید فکر کنید که مقوله کیفیت باعث افزایش هزینهها شده و این طور به نظر برسد که محصول با کیفیت، مساوی با محصولی است با قیمت تمام شده بالاتر، ولی دراینجا باید به مسأله هزینههای ضایعات و دوباره کاریها توجه فرمایید.
باید این دیدگاههای سنتی را کنار گذاشته و این واقعیت را درک نماییم:
بهبود کیفیت میتواند با کاهش هزینهها و نه افزایش آن همراه باشد
با استفاده از فنون آماری میتوانیم کیفیت فرآوردهها را افزایش داده و ضایعات را کم کنیم و این کار باعث کاهش قیمت تمام شده و در نهایت رضایت مشتری را به همراه داشته باشد و این رضایت به معنای افزایش فروش است.
گاروین در سال ۱۹۸۷ برای کیفیت ۸ بعد معرفی نموده است. او هر بعد را با یک سوال مطرح کرده است:
- عملکرد
- قابلیت اطمینان
- قابلیت دوام
- قابلیت تعمیر پذیری
- زیبایی
- ویژگی ها
- انطباق با استانداردها
- کیفیت درک شده
هدف کنترل کیفیت :
- جهت رسیدن به سطح مطلوب از یک محصول یا فرآیند تولید
- نگهداری سیستم در وضعیت مطلوب با برنامه ریزی دقیق
- استفاده از ماشین آلات مناسب
- بازرسی مستمر
- اعمال اصلاح کننده لازم جهت رسیدن به محصول مطلوب
هزینه کیفیت :
کلیه هزینه هایی مرتبط با تولید، شناسایی، تعمیر و یا اجتناب از تولید محصولات فاقد انطباق را هزینه های کیفیت گویند.
هزینه های کیفیت شامل ۴ بخش است :
- هزینه های پیشگیری
- هزینه های ارزیابی
- هزینه های خرابی داخلی
- هزینه های خرابی خارجی
ابزارهای هفت گانه کنترل کیفیت آماری :
- هیستوگرام
- برگه کنترل
- نمودار پاراتو
- نمودار علت و معلول
- نمودار تمرکز نقص ها
- نمودار پراکندگی
- نمودار کنترل